Ballina LAJME E FUNDIT BOTË Gjermani: 25,000 kompani po përballen me falimentim?

Gjermani: 25,000 kompani po përballen me falimentim?

784
0
SHPËRNDAJE

Ekziston një ngërç në fushën e sipërmarrjes. Shumë kompani që përballen me falimentimin ekzistojnë vetëm falë ndihmës shtetërore. Ekspertët ekonomikë thonë se ka 25,000 kompani.

Ndihma financiare për të gjithë ka qenë dhe mbetet një strategji që kërkon të zbutë pasojat e rënda të krizës së koronës. Ndihma financiare, megjithatë, vetëm vonon falimentimin dhe, siç kanë frikë ekspertët e ekonomisë, të gjitha mund të përfundojnë në një valë falimentimesh sa më shpejt që shteti të ndalojë së ndihmuari.

“Mbështetja financiare për kompanitë që kanë hasur probleme për shkak të bllokimit është absolutisht e kuptueshme,” tha një ekspert nga Instituti Leibniz për Kërkime Ekonomike Evropiane në Mannheim (ZEW). Sidoqoftë, “përveç miliardave në kosto”, një qasje e padiferencuar mund të ketë një “ndikim negativ në rritjen ekonomike afatmesme dhe zhvillimin e produktivitetit në Gjermani”, shkruan DW .

Përfundimi në kohën e paraqitjes së falimentimit

Përveç dhënies së miliarda ndihmave, Berlini zyrtar ka vendosur të përfundojë detyrimin për të kërkuar falimentim. Zakonisht nga kompanitë kërkohet të paraqesin falimentim brenda tre javësh në rast të paaftësisë paguese. Qeveria gjermane shfuqizoi këtë rregull marsin e kaluar; së pari deri në fund të shtatorit, dhe pastaj deri në fund të vitit 2020.

Sidoqoftë, në një formë të ndryshuar, rregulli është i vlefshëm deri në fund të Prillit të këtij viti për kompanitë që aplikuan për ndihmë nga 1 nëntori deri më 31 dhjetor për shkak të dëmit që pësuan për shkak të pandemisë së koronavirusit dhe që me këtë ndihmë mund të shmangte paaftësinë paguese.

Në industritë e prekura veçanërisht nga kriza, më pak se gjysma e kompanive që falimentuan vitin e kaluar falimentuan. “Ky ndryshim është veçanërisht i theksuar në bizneset e vogla, me më pak se dhjetë të punësuar, dhe sa më të mëdha kompanitë, aq më i vogël është hendeku,” shpjegon Georg Licht, Shef i Departamentit të Kërkimit të Ekonomisë Inovative dhe Dinamikës së Sipërmarrjes në Institutin ZEW.

Kërkimet nga Licht dhe ekipi i tij tregojnë se shumica e kompanive, të cilat kërcënohen nga falimentimi, janë sipërmarrës të vegjël. Ekspertët vlerësojnë se 25,000 kompani do të falimentojnë pas skadimit të ndihmës. Kur bëhet fjalë për kompani që kanë bërë mirë para krizës, është e vështirë të vlerësosh situatën e falimentimit. “Prandaj, politikanët duhet të vazhdojnë të sigurojnë ndihmë financiare për kompanitë pas krizës së koronës,” tha Georg Licht.

Kritika e kryqëzuar ndaj Ministrit të Ekonomisë

Një problem tjetër është se ndihma nuk ka arritur ende në një numër të kompanive. Ministri i Ekonomisë Peter Altmaier (CDU) është veçanërisht kritik. “Numri i sipërmarrësve që janë të pakënaqur me punën e Ministrit Altmaier është vazhdimisht në rritje,” thotë Markus Jerger, drejtor i Shoqatës Gjermane të Ndërmarrjeve të Mesme BVMW.

Sipërmarrësit që kanë kompani të mesme kritikojnë se aplikimi për ndihmë, i siguruar nga ministria, është tepër burokratik dhe i komplikuar. Kështu, Ministri Federal i Ekonomisë “kaloi nga një shpëtimtar në një sipërmarrës të gjithë industrisë”, ankohet Jerger. Alarmi u shkaktua gjithashtu nga shoqata të tjera të biznesit, pasi shumica e ndihmave për nëntorin dhe dhjetorin nuk kishin arritur ende në kompani.

Një studim nga Instituti Ifo zbuloi se politika ekonomike mund të përmirësohej ndjeshëm gjatë krizës në tërësi. Pothuajse gjysma e ekspertëve të anketuar e përshkruan politikën e kurorës si “të pakënaqur” (27 përqind) dhe “shumë të pakënaqur” (20 përqind).

Instituti Ifo dhe Frankfurter Allgemeine Zeitung ekzaminojnë profesorë të ekonomisë në universitetet gjermane çdo dy muaj. Politikanët po reagojnë ngadalë dhe jo fleksibël – kështu i përmblodhi Niklas Potrafka rezultatet e sondazhit të kësaj të marte. Ai është drejtori i Qendrës së Institutit Ifo për Financat Publike dhe Ekonominë Politike. “Rezultatet e një studimi të ri të ekonomistëve tregojnë se ka ende hapësirë ​​për të përmirësuar politikën ekonomike në kohën e kurorës,” thekson Potrafke.