Ballina AKTUALE Komision serb për pasojat e bombardimeve të NATO-s vjen edhe në Kosovë,...

Komision serb për pasojat e bombardimeve të NATO-s vjen edhe në Kosovë, fillon me Vranjën

1750
0
SHPËRNDAJE

Javën e kaluar kryetarja Kuvendit të Serbisë, Maja Gojkoviq, kishte deklaruar e bindur se komisioni, i cili do të formohet, do ta përcaktojë të vërtetën ndërmjet bombardimeve me uraniumin e varfëruar në vitin 1999 dhe rritjen e numrit të të sëmurëve nga kanceri dhe do t’ia dalë ta dëshmojë këtë, transmeton Arbresh.info.

Ajo me procedurë urgjente kishte kërkuar të formohet komisioni për të hetuar dëmet nga bombardimet. Sot, Radio Televisioni Serb (RTS) raporton se kryetar i komisionit është zgjedhur Dr. Darko Laketiç.

Ai anëtarët e propozuara të këtij trupi do t’i paraqes Kuvendit për të konfirmuar përbërjen që do të fillojnë të punojnë. Të propozuarit nga Laketië janë; Ivana Stojiljkovic. Milovan Drecun, Danijela Stojadinoviç, Si një përfaqësues i Dveri deputetit Dragan Vesović, një radikal Dubravka Bojiç.

Ajo tregon se pas konstituimit të trupit do të takohet me përfaqësues të të gjitha institucioneve relevante. Pastaj ata do të shkojnë në fushë. “Siç kam thënë në parlament, ne do të shkojmë në një turne dhe konfirmimin e vendndodhjes,” tha Laketić duke shtuar se ai do të shkonte në Kosovë, në përputhje me Kushtetutën dhe Rezolutën 1244 të Serbisë.

Do të vizitojmë komunën e Vranjës dhe nëntë vende që janë përcaktuar si të ndotura me uranium të varfëruar. Afati i fundit për dorëzimin e raportit të parë është 2020. Komisioni do të punojë në modelin italian, i cili ka treguar se shumë ushtarë të cilët qëndruan në Kosovë vuajnë nga sëmundje malinje./lugina24.com

https://youtu.be/QpcR9OMC7fo