Ballina AKTUALE Profesori serb i historisë: “Shaip Kamberi person i rrezikshëm, po bënë thirrje...

Profesori serb i historisë: “Shaip Kamberi person i rrezikshëm, po bënë thirrje për rrënimin e rendit kushtetues të Serbisë”

936
0
SHPËRNDAJE

transmeton “Bujanovacke”, dekleratën fundit të profesorit të Historisë pranë Universitetit të Nishit Prof.Dr.Dejan Antiq, se: ‘Kryetari i Bujanocit, Shaip Kambeti po bënë thirrje të përmbysjes së rendit kushtetues të Serbisë.’

“Kjo që po bënë Shaip Kamberi, shpjegohet si një thirrje publike për përmbysje të rendit kushtetues të Republikës së Serbisë, dhe unë mendoj se veprime të tilla nuk kontribuojnë në harmonizimin e marrëdhënieve ndërmjet serbëve dhe shqiptarëve e as nuk garantonë paqen në rajon”, deklaroi për Jugmedia historiani serb Dr.Dejan Antiq, profesor asistent në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Nishit, raporton portali Bujanovacke.
Me ftesën që Kryetari i Bujanocit i bëri shqiptarëve nga rajoni për të marrë pjesë në marshimin e sotëm në Prishtinë në mbështetje të bashkimit të Bujanocit, Preshevës dhe Medvegjës me Kosovën, karakterizohet si një marifet i rrezikshëm politik „që mund të reflektojnë keq në sigurinë e qytetarëve në jug të Serbisë“.

Emri „Çamëri“, që mbart shoqata e cila organizoi marshimin, flet për faktin se ajo është një shoqëri iridentiste, qëllimi i së cilës është prishja e rendit ekzistues nacional-territoriale në Ballkan. Epiri ose si shqiptarët e quajnë „Cameria“ është emri shqiptar për një zonë që fillon në jug të Shqipërisë, por zë një pjesë të madhe të Greqisë veriperëndimore dhe shtrihet nga Korfuzi për të Prevezë, tha Antic për Jugmedia.
Për historianin Dejan Antiq, Shaip Kamberi përbën rrezik për rendin kushtetues të Republikës së Serbisë.

Megjithate, kryetari Shaip Kamberi, gjatë ditës së enjte, nëpërmjet një thirrje publike, ka ftuar të gjithë qytetarët për protestën e së shtunës në Prishtinë, “për bashkimin e Luginës së Preshevës me territorin e Kosovës”