Ballina AKTUALE Vjen një “goditje” nga Amerika për Serbinë: “Kosova është dhe do të...

Vjen një “goditje” nga Amerika për Serbinë: “Kosova është dhe do të mbetet një vend i pavarur

813
0
SHPËRNDAJE

Profesori dhe eksperti amerikan për politikën dhe çështjet e Ballkanit në Universitetin e Nju Jorkut, Alon Ben-Meir, ka folur sërish për marrëdhëniet mes Kosovës dhe Serbisë.

Ai ia ka kujtuar Serbisë se Kosova është shtet i pavarur dhe se ajo nuk mund të kontrollojë fatin e vendit tonë.

Profesori amerikan ka ftuar Serbinë që të hyjë në dialog kuptimplotë, pasi sipas tij, nuk ka zgjidhje tjetër praktike për normalizimin e raporteve mes të dyja vendeve.

“Serbia duhet të pranojë se nuk mund ta kontrollojë fatin e Kosovës. Kosova është dhe do të mbetet një vend i pavarur. Serbia duhet të përballet me këtë fakt të pakthyeshëm dhe të hyjë në një dialog kuptimplotë, për të cilin të dyja palët duhet të angazhohen për të gjetur një zgjidhje thjesht sepse nuk ka alternativë tjetër praktike”, ka deklaruar Ben-Meir në një shkrim në rrjetet sociale.

Sipas tij, dialogu do të ketë sukses, vetëm nëse të dyja vendet janë të gatshme për të bërë lëshime të nevojshme.

“Nëse të dyja palët janë të gatshme për të bërë lëshimet e nevojshme, ato do të kenë sukses. Ajo që duhet është guximi, guximi është ai që duhet të shfaq që lidershipi në të dy anët. Ora bën thirrje që udhëheqësit të ngrihen mbi grindjen dhe të zotohen në këtë kuptim të kësaj rasti të rëndësishëm për të filluar një kapitull të ri”, ka thënë më tej Alon Ben-Meir.

Ai ka kritikuar edhe politikanët e Kosovës për korrupsionin, duke thënë se shteti nuk duhet të dështojë për shkak të tyre.

“Pavarësia e Kosovës u njoh nga SHBA-të dhe vendet kryesore të BE-së. Kosova është një projekt perëndimor dhe nuk duhet ta lejojmë atë të dështojë, por gjithashtu duhet të vëzhgojmë politikanët e korruptuar në Kosovë dhe t’i mbajmë ata përgjegjës”, ka shtuar eksperti amerikan.