Ballina AKTUALE Vuçiq: Ideja ime e korrigjimit të kufirit dështoi, kjo do të na...

Vuçiq: Ideja ime e korrigjimit të kufirit dështoi, kjo do të na kushtoj shumë

850
0
SHPËRNDAJE

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq shprehu keqardhje që ideja e tij për vendosjen e kufirit përfundimtar përmes një kompromisi midis serbëve dhe shqiptarëve dështoi, transmeton ‘Zëri.info”.

Siç tha ai, ideja është shembur sepse njerëzit tanë kanë menduar ndryshe dhe kjo do të na kushtojë tepër shumë brenda dy deri tre dekada.

Ai njoftoi se më 8 maj do të ketë një takim me Matteo Salvini, se me 10 maj do të mbahet paradë ushtarake në Nish, dhe se pas kësaj serbëve nga Kosova do t’u përcillet rezultati i samitit në Berlin dhe të gjitha bisedimet në lidhje me Kosovën.

Vuçiq, duke iu përgjigjur pyetjes rreth marrjes së një vendimi mbi kundërmasat ndaj taksave të Prishtinës dhe zgjedhjet lokale, tha se ai po mendon për këtë çdo ditë, transmeton ‘Zëri.info’.

Sipas tij, është zhvilluar një fushatë e ashpër kundër mundësisë së kompromisit për korrigjimin e kufijve, si nga pala e jashtme, ashtu edhe nga publiku lokal, sepse ata dëshironin një Kosovë të pavarur në tërë territorin e saj, transmeton më tutje “Zëri.info”.

“Të gjithë ata që e bënë Kosovën të pavarur, ndërsa flisnin për korrigjimin, janë shtirur si të paaftë, sepse nuk donin të thoshin se ata janë për Kosovën si të tërë e pavarur nga Serbia. Për këtë është angazhuar Rada Trajkoviç, sikurse kancelarja gjermane Angela Merkel dhe të gjithë të tjerët, “shpjegoi Vuçiç. Ai tha se nuk angazhohet për një Kosovë të pavarur brenda këtyre kufijve, por për vendosjen përfundimtare të një kufiri kompromisi midis serbëve dhe shqiptarëve. “Idetë e mia kanë dështuar. Kjo do të kushtojë popullin tonë, vendin tonë brenda 20-30 vjetëve. Nuk mendoj se do të kem një ngushëllim personal që dikush do të thotë se isha largpamës. Unë nuk kam qenë mjaftueshëm bindës, unë nuk kam arritur të shpjegojë se cila është gjendja e vërtetë, se nga emocionit më i rëndësishëm është realiteti”, tha Vuçiç.

Ai shtoi se kanë bërë një mashtrim të gjithë ata që e kanë njohur tashmë Kosovën e pavarur dhe janë deklaruar kundër korrigjimit të kufijve dhe në këtë drejtim kanë punuar edhe një pjesë e publikut lokal, sidomos ata që kanë marrë pjesë në krijimin e një Kosove të pavarur.

Ai rikujtoi se Prishtina në vitin 2008 solli deklaratën e pavarësisë, dhe në atë kohë ata që ishin në pushtet, ishin shtirur të shurdhër, i kanë ndihmuar duke kërkuar mendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë si dhe duke tërhequr negociatat nga OKB në BE.

“Sa më përket mua, në aspektin historik do ta kem më lehtë, sepse do të mbahem mend për rrugët madhështore, urat, që për një kohë të shkurtër kam dyfishuar pagat dhe pensionet, në mënyrë që njerëzit të mund të jetojnë më mirë. Dhe dikush tjetër për fat të keq do të duhet për të komunikuar lajme të rënda dhe të vështira për Serbinë në të ardhmen dhe kush ka gënjyer popullit tonë, pse serbët u pajtuan me gënjeshtrat e Haradinajt dhe Trajkoviqit dhe pse nuk kanë dashur të dëgjojnë të vërtetën”, përfundoi Vuçiç./ZERI